Veel gesteldevragen

Alles wat je wil weten over rijden
op waterstof en onze Fountain Fuels

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op! 
En wil je graag op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen, dan kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief of ons LinkedIn kanaal volgen.

Waterstof is het lichtste, kleinste en ook eenvoudigste element. Het bestaat uit één proton en één elektron. Omdat het zo licht is kan je er een ballon mee vullen die direct zal opstijgen. In 1766 slaagde wetenschapper Henry Cavendish erin waterstof te identificeren. Als gas (H2) is waterstof kleurloos, geurloos, niet corrosief, niet oxiderend, niet radioactief en niet giftig.

Waterstof komt in de natuur niet voor en moet gemaakt worden, door de waterstofatomen van andere moleculen af te splitsen; bijvoorbeeld van aardgas (CH4) of van water (H2O). Dat vergt energie. Het resultaat is het energierijke molecuul waterstof. Bij toediening van warmte – een vlam – reageert waterstof met zuurstof en vormt weer water. Daarbij komt een forse hoeveelheid energie vrij (125 MJ per kilo waterstof: 3,5 maal zoveel als een liter benzine). Door de heftige reactie bij ontbranding werd waterstof ook wel knalgas genoemd.

Er is geen schaarste aan waterstof – niet op dit moment en ook niet in de nabije toekomst. De internationale opschaling zal de prijzen verlagen en beschikbaarheid vergroten.

De vrees dat er in de toekomst niet genoeg waterstof voor Nederland beschikbaar zou zijn is ongefundeerd. In 2022 sloot Nederland zich aan bij het initiatief H2Global – om gezamenlijk met Duitsland op zeer grote schaal groene waterstof te importeren. Duitsland heeft reeds € 900 mln. ter beschikking gesteld en “naar verluidt gaat het om honderden miljoenen euro’s van Nederlandse kant”. Er is sprake van de eerste import in 2024!

De Rotterdamse haven speelt daarbij al sinds een jaar een grote rol en zij voorzien een zeer snel stijgende toename van waterstofimporten vanaf 2025.

Een waterstofauto is in feite een elektrische auto, maar dan met een veel kleinere accu. De auto gebruikt waterstof (H2) als energiebron. In de brandstofcel van de auto reageert dit gas met aangezogen lucht. Bij dit proces komt veel elektriciteit vrij, die de elektromotor aandrijft. Waterstof verlaat de uitlaat als waterdamp; een waterstofauto is dan ook vrij van schadelijke uitstoot.

Er lijkt een stammenstrijd te zijn tussen waterstof-fans en accu-believers. Wij menen dat beide technieken naast elkaar kansrijk zijn. Voor kleine hoeveelheden en korte tijd van opslag, zijn accu’s goedkoper. Maar: hoe meer laadpalen er in de openbare ruimte bij komen voor al deze batterij-elektrische auto’s, hoe minder parkeerplek er over blijft. En als het gaat om grotere hoeveelheden energie, die bovendien langere tijd moet worden opgeslagen of over grote afstand moet worden aangevoerd, is waterstof de kampioen!

Daarnaast is er discussie over de aanwezigheid van voldoende duurzame elektriciteit om waterstof te kunnen produceren. We hebben nu al niet genoeg duurzame stroom voor het ‘normale’ gebruik in Nederland. Tegelijk hebben we ook piekmomenten met juist te veel stroom. Voor kleine hoeveelheden is het goedkoper om elektriciteit op te slaan in accu’s. Voor grotere hoeveelheden is juist waterstof beter geschikt.

Uiteindelijk is er niet één zaligmakende oplossing. Over enkele jaren zal er veel waterstof worden geproduceerd in gebieden dicht bij de evenaar. En dichter bij huis worden landen als Spanje en Griekenland belangrijke leveranciers van duurzame elektriciteit en waterstof. Ook IJsland, Groenland en Noorwegen zijn zich al aan het warmlopen om groene waterstof te exporteren. Bij de zuidelijke landen is de opbrengst uit zon en wind veel groter, waardoor de productie en transport van waterstof rendabel is.

Kortom: Waterstof-elektrisch en batterij-elektrisch zijn geen concurrenten van elkaar, maar complementaire technieken, met elk zo hun eigen toepassingsvoordelen.

  • Urgentie. We hebben waterstof als brandstof nodig naast batterij-elektrisch om de klimaatdoelen in 2030 te halen en te werken aan de reductie van CO2 en NOx.
  • Afhankelijkheid andere landen.  Door op waterstof te gaan rijden, worden we minder afhankelijk van batterij-producerende landen zoals China.
  • Schaarse grondstoffen. Omdat we met waterstof een veel kleinere accu nodig hebben, zorgen we voor minder ontginning van lithium, de grondstof voor batterijen. De prijs van lithium is sinds 2021 ook nog eens met 400% gestegen! 
  • Netcongestie en grote investeringen infra voorkomen. Door meer te rijden op waterstof, ontlasten we het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Ook hoeven we dan niet nog meer dure infrastructuur aan te leggen. 
  • Tanksnelheid. Waterstof kun je net zo snel tanken als een auto op fossiele brandstof (diesel, benzine). Personenauto’s tanken in drie tot vijf minuten helemaal vol bij onze Fountain Fuels.
  • Range. Een waterstofauto heeft een grotere actieradius dan een batterij-elektrische auto en bij koud weer slechts beperkt verlies van range.
  • Gewicht. Waterstof voertuigen zijn in verhouding vele malen lichter, zodat er meer ruimte overblijft voor lading. Wel zo voordelig!
  • Prijs. Uiteindelijk zal waterstof goedkoper worden dan rijden op fossiele brandstoffen en batterij-elektrisch.
  • Personenauto’s: Momenteel zijn er de Hyundai Nexo, Toyota Mirai. BMW heeft aangekondigd nu een kleine serie waterstofauto’s te lanceren en in 2025 in massa te gaan produceren.
  • Transport en logistiek: Stellantis heeft nu al de Citroen E-Jumpy en Opel Vivaro op waterstof. Renault komt rond de zomer van 2023 met de Hyvia. Vrachtwagens zullen vanaf 2025 in grotere hoeveelheden geproduceerd gaan worden.
  • Scheepvaart: Rhine project (EU) – op de route Rotterdam en Duisburg gaan schepen op waterstof varen.
  • OV: In de provincie Groningen rijdt Qbuzz met waterstofbussen

Particulieren kunnen terecht bij RVO voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP subsidie). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische (en dus ook waterstof) personenauto’s. Deze subsidie kun je aanvragen vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur en loopt door tot het subsidiebedrag is uitgeput – https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp

Voor bedrijven en ondernemers geldt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA – https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/seba) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mia-vamil/ondernemers/aanvragen).

In 2023 bouwen we onze eerste drie Fountain Fuels. Begin juni openen we onze locatie in Amersfoort. Vanaf dan kun je bij deze locatie terecht met je waterstofauto of elektrische wagen! We houden je op de hoogte van de planning van dit station en onze andere locaties op onze locatiepagina, via onze nieuwsbrief en op LinkedIn.

Onze Fountain Fuels zijn herkenbaar aan de iconische, duurzame houten luifel. 
Van de constructie van onze eerste luifel in Amersfoort hebben we een timelapse film gemaakt.

Bij ons kun je zowel waterstof tanken als elektrisch snelladen. Naast tanken en laden kan je bij ons straks ook andere faciliteiten vinden, zoals gezonde voeding, samenwerkplekken of een truck stop nieuwe stijl. We geven op onze Fountain Fuel locaties dus energie aan voertuigen én mensen! We houden op de hoogte van de planning van de faciliteiten op onze locaties via de locatiepagina, onze nieuwsbrief en op LinkedIn.

Waterstof tanken:

  • 1 dispenser met 1 nozzle (aan 2 kanten te tanken) voor 350 bar (vrachtvervoer)
  • 1 dispenser met 2 nozzles (gelijktijdig te tanken) voor 700 bar (personenvervoer)

Op onze locaties kunnen we uitbreiden naar 2 x 350 bar en 4 x 700 bar.

Elektrisch snelladen:

  • 4 x Hypercharge (300kWh)
  • 2 x Fastcharge (150kWh)
  • 1 x vrachtwagen/bus oplaadplaats (300kWh)

Om een Fountain Fuel te bouwen hebben we een locatie van 3500-5000 m2 nodig. We zorgen dat onze energiestations gebruikt kunnen worden door zowel personenwagens als vrachtvervoer. En op het terrein vind je altijd een aantal extra faciliteiten zoals een shop, samenwerkruimte of truck stop. Kijk op de pagina Heb jij een suggestie? voor meer informatie over waar een locatie voor Fountain Fuel aan moet voldoen.

We werken met robuuste partners samen, die bewezen kwaliteit leveren. Zoals Linde Engineering, voor onze waterstof techniek.
En Allego, voor de snellaadpunten op onze stations. Natuurlijk weken we samen met gemeenten om de locaties te kunnen verkrijgen. Fountain Fuel wordt mede-gefinancierd door de Euopese Unie, via de programma’s ELENA en CEF.

We hebben dus partners binnen het bedrijfsleven (leveranciers, bouwers, adviesclubs, autobedrijven), overheden (locatie eigenaren en subsidie verstrekkers) en financiers (zoals banken). Bekijk het overzicht van partners op de pagina over ons.

Heb je nog meer vragen over waterstof? Kijk dan ook eens op deze handige pagina vol waterstof-weetjes van de branchevereniging voor waterstof in Nederland: www.opwegmetwaterstof.nlHeb je nog vragen over Fountain Fuel? Neem dan contact met ons op via het contactformulier en stel je vraag!

Download de brochure

De energietransitie is onvermijdelijk.

Om klimaatverandering tegen te gaan, wordt er steeds meer duurzame energie geproduceerd. Opslag en distributie van duurzame energie is cruciaal. Veel kan batterij-elektrisch, maar zonder waterstof komt de energietransitie tot stilstand. In de mobiliteit zal waterstof een cruciale rol spelen.

Wil je meer lezen over onze visie en ambities? Download onze brochure.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy.